Gå til innhold
Boklansering ‘Andre verdenskrig i nord’

Boklansering ‘Andre verdenskrig i nord’

Boklansering ‘Andre verdenskrig i nord’

Om arrangementet

Festsalen - lørdag, 15. oktober 2022, kl. 10:00

UiT og Orkana Forlag

Påmelding

For første gang foreligger nå en større framstilling av andre verdenskrig i et nordlig perspektiv. Trebindsverket «Andre verdenskrig i nord» er basert på mye ny forskning og utnytter også den rike etterkrigslitteraturen på feltet. Forfatterne er faghistorikere og spesialister på den nordlige krigshistorien.

Bokslippet markeres med et lanseringsseminar i Rødbankens Festsal, Tromsø, lørdag 15. oktober. Dette arrangmentet er åpent for alle, men krever påmelding.

Bokverket løfter fram mange temaer og gir dem nye perspektiver og analyser. Noen temaer er kjent og har vært debattert i mange tiår, andre har fått mindre oppmerksomhet til nå.

Blant temaene fra bokverket er:
* Felttoget i Nord-Norge * Det tyske og norske okkupasjonsregimet * Motstandsorganisasjoner og -aksjoner * Sivil motstand og landsflukt * Hverdagsliv og arbeidsliv * Helse i krigstid * Holocaust i nord * Minoriteter i krig * Krigsfanger fra øst * Relasjoner mellom tyskere og nordmenn * Tvangsevakuering og brenning * Frigjøring og oppgjør * Gjenreising

Prosjektet benytter seg av forskningsressursene i historiemiljøet ved UiT og andre institusjoner i Nord-Norge og finansieres gjennom et generøst finansielt bidrag fra den bergenske forretningsmannen Trond Mohn.