Gå til innhold

Rødbankens historie

i hjertet av sentrum

Rødbanken ligger i hjertet av Tromsø sentrum, med hovedfasaden mot Storgata. Slik har det alltid vært, helt siden bygget i rød-oransje teglstein ble reist i årene 1910-1915.

Rødbankens historie

Rødbanken den monumentale bygningen

Bygningen

Rødbanken var en av de første murbygningene i sentrum, og leveransen av teglstein kom fra teglverket i Tromsdalen. Både Jugendstil og ny-Louis-seize stil preger den monumentale bygningen, som i tillegg til å åpne seg mot Storgata, også vender seg mot Fr. Langes gate og Bankgata.

Rødbanken er opprinnelig bygget over fem etasjer, inkludert den siste etasjen øverst under skråtaket – en såkalt “mansardetasje”. Arkitekt var Henrik Nissen, som holdt til i datidens Kristiania og entreprenør Theodor Amundsen stod for den fire år lange byggingen.

Tromsø Sparebank

I 1915 var Tromsø sparebank på plass, og har vært her siden – bare avbrutt av noen mørke krigsår. Men Rødbanken har også inneholdt kommunale kontorer, festsal og lokaler for Frimurerlosjen og leseforeningen Athenæum. Ikke alle vet at Tromsø bibliotek holdt til i bygningen fra 1915 og helt fram til 1973. Så Rødbanken har alltid vært mer enn bank, og det skal den også være i framtiden.

Historien og forholdet mellom bygget og bankvirksomhet er lang og innholdsrik, og går helt tilbake til 1836. Da ble Tromsø Sparebank etablert. I 1841 ble vedtatt at beløpet som oversteg 8 prosent av innskuddskapitalen skulle gå til «allmennyttig øyemed». Samfunnsengasjementet var født, og i dag er Rødbanken i ny drakt resultatet av det de høye herrer bestemte for nesten 180 år siden.

Støtte til lag og foreninger

Allmennyttige formål

I 1960 kom det endringer i statuttene om allmennyttige formål. Det offentlige hadde tatt over eierskapet til infrastruktur og sosiale ytelser, og sparebanken kunne konsentrere seg om støtte til lag og foreninger. Slik er det den dag i dag, og i Rødbanken banker hjertet ekstra hardt for disse. På bygulvet er det god plass for lag og foreninger å boltre seg på.

Sparebank1 Nord-Norge og Samfunnsløftet

Rødbanken er en del av Samfunnsløftet, konsernet SpareBank 1 Nord-Norges strategi for å investere i gode prosjekter som utvikler Nord-Norge. Så når du står i lokalene våre i hjertet av sentrum i dag, er du både en del av historien og framtiden.