Gå til innhold
LIVENE SOM FORSVANT

LIVENE SOM FORSVANT

LIVENE SOM FORSVANT

Om arrangementet

Festsalen - lørdag, 26. november 2022, kl. 12:30

Hålogaland Teater, Norges arktiske universitetsmuseum og 3 andre

Da krigen kom til Tromsø hadde vi et synlig jødisk miljø i byen. På hvert gatehjørne i sentrum var det forretninger drevet av jødiske familier. Også innen idrett og kultur gjorde de jødiske tromsøværingene seg bemerket. I dag er det få spor igjen av den jødiske kulturen i byen.
Lørdag 26. november 2022 er det 80 år siden den største deportasjonen av jøder fra Norge. Ingen av de nordnorske jødene som ble sendt til Auschwitz kom tilbake. Vi ønsker å markere livene som skulle ha preget byen vår og minnes de vi mistet.
11.00 Gratis buss fra Radisson Blu, Sjøgata 7
11.30 – 12.00
Avduking av tavle med informasjon om Sydspissen fangeleir, ved Gunhild Johansen, leder i Helse- og omsorgskomitéen, Tromsø kommune.
Tavlen forteller historier om fangene i leiren, deriblant de jødiske.
Taler ved;
Representant for Tromsø kommune
Kjell Arman Smith, sønn av Herman Smith som ble internert i Sydspissen fangeleir 18. juni 1941
Marianne Neerland Soleim, førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi (AHR)
Henrik Broberg, forfatter av «Da byen ble stille.»
12.15:
Buss returnerer til sentrum. Oppmøte på parkeringsplassen ved Sydspissen hotell
12.30 – 15.00:
Markering av jødiske liv i Nord-Norge, Rødbanken
Parallelt med arrangementet i Festsalen er det lek med dreidel på Bygulvet, et spill relatert til den jødiske høytiden hanukka. Passer både for barn og voksne!
13.00 – 15.00:
Hvem var de jødiske familiene i Nord-Norge? Hvilke spor finnes i Tromsø? Hvordan leves jødisk kultur ut i dag? Festsalen, Rødbanken
Klezmermusikk ved Morten Michelsen og Tor-Petter Aanes fra Urban Tunélls Klezmerband
Hvordan er livet som etterkommer og hvordan leves den jødiske kultur ut i Nord-Norge i dag. Maja Sojtaric, samfunnsdebattant og journalist i Nordlys leder en samtale med Lise Paltiel og Frida Abrahamsen.
Holocaust i Nord-Norge – livene som forsvant. Marianne Neerland Soleim er førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi (AHR) og faglig ansvarlig for utstillingen «Hvem er du når verden brenner?»
Jødisk liv i dag, Rita Abrahamsen er regissør av Hålogaland teaters lydvandring, «Den glemte forbrytelsen» og styreleder i Det Jødiske Samfunn i Trondheim og styremedlem ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.
Konferansier for dagen er Marianne A. Olsen, direktør ved Perspektivet Museum
15.00- 22.00:
Lyssetting av de tidligere jødiske forretningene i Domkirkekvartalet, ved Torbjørn Sandnes og Espen Drag Isaksen fra Audionor

15.30:
Hålogaland Teaters lydvandring «Den glemte forbrytelsen», en vandring i sporene til Tromsøs jødiske befolkning, blir tilgjengelig fra og med 26. november. Les mer og kjøp billett ht.tr.no

16.00- 17.00:
Visning av filmen «Da byen ble stille», med introduksjon av Henrik Broberg, Saga Quality hotel, Storsalen

FOTO: Sportskaféen på Dalheim i Tromsdalen var ett av flere populære turistmål for Tromsøværingene og ble flittig besøkt gjennom flere generasjoner. På bildet ser vi Salomon Shotland med solbriller. Til venstre for Salomon sitter Herman Smith med nytent pipe.
Foto: ukjent/Henrik Broberg
Arrangementet gjennomføres med støtte fra Samfunnsløftet, SNN, Kulturrådet og Bussring AS