Gå til innhold

Hovig sine interiører

Hovig sine interiører

Jan Hovig er den mest kjente arkitekten som har virket i Nord-Norge.

Han har tegnet kjente bygg i hele landsdelen, alt fra sykehus, boligblokker, kino og idrettsanlegg. I Tromsø har han blant annet tegnet Alfheim svømmehall, Ishavskatedralen og Tromsbanken, den grå forretningsgården rett nord for Aagaardbyget.

Arkitektur handler ofte om byggets utseende. Interiør og møbler blir ofte glemt, ikke minst fordi slike ting forsvinner med moderniseringer. Det er mindre kjent at Jan Inge Hovig også tegnet interiører, som for eksempel benkene i Ishavskatedralen.

Hovig stod bak en stor modernisering av Rødbanken på 1950-tallet. Han tegnet et helt nytt inngangsparti og nye banklokaler. Den moderne stilen gav banken et internasjonalt preg. Hovig var ikke redd for å skape kontrast med byggets sene jugend-stil, som på den tiden var ansett som umoderne. Det meste av Hovig sine grep forsvant på 1970-tallet, men noen av flisene og deler av trappa finnes gjemt bak vegger og gulv.

Bankdirektørens kontor under ombyggingen.

Hovig tegnet også bankdirektørens kontor. Med unntak av nytt, nedsenket tak som kom med oppussingen på slutten av 1990-tallet, er kontoret nærmest intakt. Den buede hjørneveggen gir rommet karakter og de eksklusive tropiske tresortene er typisk for sin tid. Det er godt med plass til møbler, skrivebord og besøkende. Hjørneplasseringen understreker viktigheten.

Direktørens kontor var plassert i hjørnet av bygningen. Alle foto: Ingun A. Mæhlum.

Ved siden av det romslige hjørnekontoret var det møterom, utstyrt med tekjøkken og toalett. Dette var mer enn et direktørkontor. Det var mer som et direktørkvarter, fra en tid da arkitektur skulle fremheve direktørens viktighet.

Arkitektur er kultur i fast form, og bankdirektørens kontor forteller om en annen tid. Verden har endret seg, men ikke rommene. Sett med dagens øyne er dette 1950-60-tallet på sitt beste, stilmessig. TV-serien Mad Men har bidratt til å gjøre denne stilen populær igjen. Dette er et miljø hvor seriens hovedperson Don Draper kunne passe inn.

Rommet har fungert som direktørkontor helt frem til dagens renovering. Bankdirektøren får nytt kontor i nybygget som føres opp vegg i vegg. Det ble bestemt at rommet er så tidstypisk og stilig at det var verdt å ta vare på. Nøyaktig hva disse lokalene skal brukes til, er ikke kjent. Men de vil tilby en vidunderlig tilflukt fra nåtiden for de som føler behov for det.

Tegninger av Jan Inge Hovig, fra kommunens arkiver.