Gå til innhold

Byens hjerte

Byens hjerte

Tromsø er bedre enn sitt rykte. I alle fall noen steder

Spesielt området rundt Kirkeparken. Byens fineste byrom, sentrum i sentrum. Dette er byens hjerte og Rødbankens nabolag.

Rundt parken står mange av de fineste eldre bygningene i byen, som Domkirka, trehusene langs Kirkegata og langs Storgata. Bankgata har byens flotteste husrekke. I mange år var dette byens midtpunkt. Krysset Storgata/Fredrik Langesgate var byens mest trafikkerte. Varehusene KV og Tempo gjorde dette til byens handelssentrum. Banken hadde viktige offentlige funksjoner, som bank, bibliotek og konditori.

De siste årene har handelen flyttet til Nerstranda og Langnes. Tempo og KV finnes ikke mer. Hennes & Mauritz skal flytte ut fordi deres plassering midt i Storgata ikke er et godt sted for dem å drive handel. De gamle trehusene er dårlig egnet til moderne handel, og vernehensyn gjør det vanskelig å modernisere. I tillegg har både Domkirkeparken og Storgata blitt stadig mer sliten de siste årene. I Storgata er steinhellene mange steder knust. Plakater, klistremerker og ugress gir gågata et sjuskete og forfallent preg. Det som var byens tyngdepunkt har blitt et sted å passere, på vei fra nord til sør i sentrum.

Dette er på vei til å forandre seg

De siste par årene har endringene skjedd raskt. Første steg var oppgraderingen av Domkirkeparken og Storgata langs parken. Gata har fått en standard som tidligere har vært fremmed i byen. Domkirkeparken er blitt ny. Med nye sitteplasser, nye stier og benker fremstår området som helt annerledes, nesten som en annen by. Lokalene tilbyr design og delikatesse. Dette området er ‘up and coming’. Dette er i ferd med å bli lille Tromsøs finere strøk. Og i midten ligger Rødbanken, selve kjernen i området.

Kirkeparken med Rødbanken, før ombygging og før Kirkeparken også ble ny. Foto: Ron Røstad

I dag ser Bankgata naken ut på en varm sommerdag. Mangelen på mennesker virker påfallende. De uvanlige gode forholdene i denne solveggen gjør at det er fint å sitte her tidligere på våren og til senere på høsten enn de fleste andre uteserveringene i byen. Når det åpnes servering i det gamle Kranes konditori i bankkjelleren, vil hele området våkne enda mer til live.

Rødbanken etter ombygging. Illustrasjon: Niels Torp Arkitekter

Området nord for Rødbanken, langs Fredrik Langes gate, vil også få nye investeringer og oppussing. Først ut er Sparebank1 Nord-Norges nye hovedkvarter. Høy arkitektonisk standard og nye forretningslokaler vil gi gata et løft.

Andre gårdeiere vil følge etter. Det finnes store planer for hele kvartalet nord for banken. Tromsø sentrum har mangel på moderne forretningslokaler, og Fredrik Langesgate vil kanskje igjen bli byens handlestrøk.

Rødbanken står strategisk plassert midt i sentum av landsdelens mest spennende byutviklingsområde. Etter mange tiår da resten av byen har gått forbi, skal Rødbanken sitt nabolag kunne ta rollen som sentrums tyngdepunkt.

Foto: Ingun A. Mæhlum