Gå til innhold

Glassbyggestein

Glassbyggestein

Svarte glassbyggerstein ble hyppig brukt tidligere

Glassbyggesteinen kom opp i 1970-årene.

Disse to veggene i Rødbanken ble bygget i forbindelse med den store renoveringen i 1975. Veggene stod rundt trappa som knyttet publikumsarealene i tredje med skrankene i første etasje.

Slike svarte glassbyggesteiner var en gang en naturlig del av omgivelsene. De ble hyppig brukt i offentlige bygg og kontorbygg. I Scandic Grand Tromsø sin lobby kan man fortsatt se en vegg bygget av slike steiner. Som et av få elementer i interiøret i dette rommet har veggene blitt tatt vare på. Blant annet fordi de er karakteristisk og så tett forbundet med sin del av byggets historie.

Disse steinene tilhører en av de tingene som har gått veien fra å være hypermoderne til selvfølgelig og gammeldags. Og tilbake til moderne igjen?

Glassbyggerstein var et vanlig innslag i interiører på 1970-tallet.

Steinene som man før tok for gitt, mest som en bakgrunn, blir slående vakker når de får stå alene som siste rest fra sin tid. Interiørarkitektene får en morsom jobb når de skal skape det nye interiøret rundt disse veggene. Glass varer evig, eldes ikke, slites ikke. Glassbyggesteinene er en liten del fra 1975 som er like ny som da.

Detaljer fra steinen. Alle foto: Ingun A. Mæhlum.